489476565619005

Uitzicht

-stresstest-
BrainMirror Uitzicht

Uitzicht

In deze stap draai je je perspectief om. Inzicht kun je beschouwen als de sleutel waarmee je een deur kunt openen. Nadat je de deur hebt geopend heb je de sleutel niet meer nodig. Je hebt de sleutel niet meer nodig. Hoe hard je ook gewerkt hebt om het inzicht te verwerven. Hoeveel pijn en moeite het ook heeft gekost, gooi de sleutel weg en stap door de deuropening.

Door de deur stappen heeft daarom ook alles te maken met vertrouwen. Je mag genieten van het uitzicht. Je hebt tot nu toe steeds geoefend met het richten van de aandacht. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Maar nu mag je jezelf uitnodigen om te kijken naar wat die aandacht heeft gegeven? Wat in jou geeft die aandacht? Wat in jou was in staat om met aandacht naar die je ervaringen te kijken? Je ziet nu de bron van de aandacht: compassie en wijsheid. Je mag genieten van het uitzicht.

Uitzicht met behulp van de inner-smile meditatie

Ook al ben je nog verwikkeld in je proces van het helder krijgen van je stress, je emotionele last en je verwarring, toch is het mogelijk om alvast wat meer compassie voor jezelf te leren voelen. De hartmeditatie is een oefening die je kan helpen in alle stappen die je zet.

Hieronder vind je aanwijzingen voor de meditatie en een audio voor een inzichtsmeditatie. Neem er de tijd voor en bereid je voor.

De 8 stappen van de inner-smile meditatie

\

Stap 1

Ga zitten op een stoel, bank of kussen. Zorg ervoor dat je ontspannen en comfortabel zit, maar wel in een alerte houding: rechtop, met een rechte rug. Blijf rechtop zitten tijdens de oefening, maar niet te krampachtig. Ontspan in de houding.

\

Stap 2

Sluit je ogen.

\

Stap 3

Ervaar welke gevoelens en gedachten er door je hoofd gaan. Kijk er van een afstandje met een nieuwsgierige blik naar. Of je nu negatieve of positieve dingen denkt en voelt: probeer ze niet weg te duwen. Je hoeft er niets mee te doen, je neemt ze alleen waar.

\

Stap 4

Richt je aandacht op je lichaam en de manier waarop je zit. Besteed enkele minuten aan het onderzoeken van deze sensaties.

\

Stap 5

Richt je aandacht nu op je ademhaling. Voel hoe de lucht zich door je lichaam verplaatst bij elke in- en uitademing. Door je neus, je keel, je longen. Wat gebeurt er in je borstkas en buik? Je hoeft hier weer niets mee te doen, je ervaart alleen maar wat er allemaal gebeurt in je lijf. Dwalen je gedachten af? Breng je aandacht rustig terug naar je ademhaling.

\

Stap 6

Richt nu je aandacht op de glimlacht op je mond en voel wat die glimlach met jou doet. Laat de glimlach een reis maken door je lichaam en eindig bij je hart. Voel tijdens die reis wat de glimlach in jou verandert. Open vervolgens je hart, open je emoties en voel wat compassie met je doet.

\

Stap 7

Hoe voel je je nu?

\

Stap 8

Doe je ogen weer open en beëindig de oefening.