489476565619005

Tips om stress te verminderen

-stresstest-
Brainmirror Tips

Wat is stress?

Stress kan verschillende oorzaken hebben: Je bent misschien te lang doorgegaan en hebt al lange tijd geen pauze genomen. Je zit in een situatie die bedreigend is. Je hebt in je verleden iets meegemaakt dat bedreigend is en dat in het nu weer opspeeld. Wat de oorzaak ook is, je kunt er me leren omgaan.

Vergelijk stress als een druk kruispunt. Het verkeer gaat kriskras door elkaar alle kanten op. Iemand die met een auto door Rome heeft gereden, kan zich daar wat bij voorstellen: Je hebt totaal geen overzicht. Het liefst wat je zou willen doen, is de auto uitstappen en aan de kant gaan staan. Dat is bij stress dan ook het beste wat je kunt doen. Stap eruit en ga langs de kant staan. Stop even met reageren. Dat is moeilijker dan je denkt.

Vaak reageren mensen met stressklachten als een kip zonder kop. Als je midden in de stress zit, kun je niet stoppen; je blijft maar doorgaan. En helaas, dat doorgaan gaat vaak zó ver, dat er een moment aanbreekt dat je lijf het niet meer aankan en je wel móet stoppen. De tank is leeg. Je bent te ver gegaan en je hebt een burn-out te pakken.

Tips om stress te verminderen

\

Tip 1

Doe eens niets! Kijk eens uit het raam. En doe dat bewust een paar keer op een dag. Je brein kan zich dan herstellen van alle inspanningen.

\

Tip 2

Ga een ommetje wandelen. Onderneem een lichamelijke activiteit waarbij je niet hoeft te presteren. Stress bouwt zich af via je je lichaam.

\

Tip 3

Stop met koffie en alcohol. Koffie laat je motor te hard lopen. Drie koppen is het maximale, daarboven werkt het stress verhogend. Alcohol maakt je juist suf, waardoor je je stress niet kunt verwerken.

\

Tip 4

Praat met mensen over je stress. Praat erover als uitlaatklep; niet om het op te lossen, maar om het te delen. Vermijd mensen die het voor je willen oplossen en voor jou bepalen wat goed is. Dat weet je namelijk zelf veel beter.

\

Tip 5

Doe iets fijns. Doe iets waarmee je je lichaam verwent: douchen, in de zon zitten, yogaoefeningen, laat je masseren…

\

Tip 6

Als je eraan toe bent: begin met mediteren. Hierover de volgende keer meer.