489476565619005

Inzicht

-stresstest-
BrainMirror Inzicht

Inzicht

In deze stap krijg je geleidelijk inzicht in je automatische piloot. Het zijn de automatische reacties op gebeurtenissen, waarvan het lijkt alsof je ze niet in de hand hebt. Je komt je geconditioneerde reacties tegen. Om dat te begrijpen kun je je geest beschouwen een treinstation. In een station komen treinen binnen, staan een tijdje stil en vertrekken daarna weer. Net zo als bij een station komen in je geest gedachten en gevoelens binnen, blijven er een tijdje en gaan vanzelf weer weg. Het is echter de kunst om op je eigen station te blijven, dat wil zeggen om oplettend te kijken hoe gedachten en gevoelens opkomen en weer weggaan. Dat is alles. Het eerste dat je merkt is dat je de neiging hebt om met sommige treinen mee te willen gaan. Of misschien heb je de neiging om treinen tegen te houden. Die neiging kan onbedwingbaar zijn en misschien wel onbewust. Je raakt van jezelf vervreemd en uiteindelijk in de war. Soms merk je dat niet eens. Maar als je je met bepaalde gedachten en gevoelens identificeert, brengt je jezelf op een subtiele manier in de war.

Inzicht met behulp van de inzichtsmeditatie

In zekere zin is deze oefening niet veel anders dan de balansoefening. Maar je gaat nu bewust kijken naar een moeilijkheid. Iets wat je als stressvol ervaart, of wat je van streek brengt. Je kijkt ernaar, maar gaat niet met de emotie mee. Je blijft bij jezelf. Observeer wat je neigingen zijn. Observeer wanneer het moeilijk wordt. Wat doe je? Tot welke reactie ben je geneigd? Wat doet je denken? Wat doet je emotie? Wat voel je in je lichaam? Geleidelijk zal helder worden wat je patroon is. Dat gaat niet in een keer, heb geduld. In deze stap kan het zijn dat je niet zonder begeleiding kunt. Als het je te veel wordt neem dan contact met me op.

Hieronder vind je aanwijzingen voor de meditatie en een audio voor een inzichtsmeditatie. Neem er de tijd voor en bereid je voor.

De 8 stappen van de ademoefening

\

Stap 1

Ga zitten op een stoel, bank of kussen. Zorg ervoor dat je ontspannen en comfortabel zit, maar wel in een alerte houding: rechtop, met een rechte rug. Blijf rechtop zitten tijdens de oefening, maar niet te krampachtig. Ontspan in de houding.

\

Stap 2

Sluit je ogen.

\

Stap 3

Ervaar welke gevoelens en gedachten er door je hoofd gaan. Kijk er van een afstandje met een nieuwsgierige blik naar. Of je nu negatieve of positieve dingen denkt en voelt: probeer ze niet weg te duwen. Je hoeft er niets mee te doen, je neemt ze alleen waar.

\

Stap 4

Richt je aandacht op je lichaam en de manier waarop je zit. Besteed enkele minuten aan het onderzoeken van deze sensaties.

\

Stap 5

Richt je aandacht nu op je ademhaling. Voel hoe de lucht zich door je lichaam verplaatst bij elke in- en uitademing. Door je neus, je keel, je longen. Wat gebeurt er in je borstkas en buik? Je hoeft hier weer niets mee te doen, je ervaart alleen maar wat er allemaal gebeurt in je lijf. Dwalen je gedachten af? Breng je aandacht rustig terug naar je ademhaling.

\

Stap 6

Stel je jezelf als een grote ruimte voor. Een ruimte waarin alle gedachten en emoties welkom zijn. Zie je gedachten en emoties als gasten die je toelaat in die ruimte. Jij bent de receptionist van die ruimte en laat de gasten binnen. Je bemoeit je niet met je gasten en laat ze zonder discussie toe tot die grote ruimte. Blijf op je post bij de deur. Dat is alles. Zie welke gedachte en welke emotie er op komt. Observeer jezelf.

\

Stap 7

Hoe voel je je nu?

\

Stap 8

Doe je ogen weer open en beëindig de oefening.