489476565619005

Balans verdiepen

brainmirror balans

Balans verdiepen

Meestal ben je niet heel erg bewust van je ademhaling – het is er gewoon, je hebt er geen aandacht voor. Een van de eerste dingen die je moet doen om stress de baas te blijven is je verbinden met je adem. Als je bewust bent van je adem zul je opmerken hoe de ademhaling verandert met onze stemming, onze gedachten, onze lichaamsbewegingen. Tijdens het oefenen hoef je de ademhaling niet te controleren. Merk hem gewoon op en leer hem kennen, als een vriend. Alles wat nodig is, is observeren, kijken, en de ademhaling ervaren met interesse, op een ontspannen manier.

Je hoeft ook niet iets specifieks te verwachten van het conentreren op de adem. De adem is alleen een anker zpdat je aandacht niet alle kanten uitgaat. Het helpt je om je eigen geest te temmen. Zodat deze niet steeds wordt afgeleid. 

De instelling waarmee je oefent

Kijk ook eens naar de instelling waarmee je oefent. Is dit een lerende instelling of juist een kritische instelling. Om je oefening te vergemakkelijken geef ik je een aantal tips betreffende je instelling:

Niet-oordelen

Probeer eens zonder oordeel te kijken naar je ervaringen.

Geduld

Je kunt ook niet de marathon lopen zonder te oefenen.

Eindeloos opnieuw beginnen

Keer elke keer terug als je afgeleid bent.

Vertrouwen

Luister aandachtig naar de signalen in je zelf.

1

Niet streven

Probeer eens te oefenen zonder meteen resultaat te hebben.

N

Accepteren

Zie de dingen zoals ze zijn, laat elke ervaring toe.

!

Loslaten

Hecht je niet aan een idee hoe het zou moeten of hoe jij moet zijn.

Compassie

Kijk met respect een aandacht naar jezelf.

Hieronder vind je een ademhalingsoefening en een audio voor een ademhalingsoefening. Zo kan je zelf bepalen wat je prettig vindt.

De 8 stappen van de ademoefening

\

Stap 1

Ga zitten op een stoel, bank of kussen. Zorg ervoor dat je ontspannen en comfortabel zit, maar wel in een alerte houding: rechtop, met een rechte rug. Blijf rechtop zitten tijdens de oefening, maar niet te krampachtig. Ontspan in de houding.

\

Stap 2

Sluit je ogen.

\

Stap 3

Ervaar welke gevoelens en gedachten er door je hoofd gaan. Kijk er van een afstandje met een nieuwsgierige blik naar. Of je nu negatieve of positieve dingen denkt en voelt: probeer ze niet weg te duwen. Je hoeft er niets mee te doen, je neemt ze alleen waar.

\

Stap 4

Richt je aandacht op je lichaam en de manier waarop je op zit. Besteed enkele minuten aan het onderzoeken van deze sensaties.

\

Stap 5

Richt je aandacht nu op je ademhaling. Voel hoe de lucht zich door je lichaam verplaatst bij elke in- en uitademing. Door je neus, je keel, je longen. Wat gebeurt er in je borstkas en buik? Je hoeft hier weer niets mee te doen, je ervaart alleen maar wat er allemaal gebeurt in je lijf. Dwalen je gedachten af? Breng je aandacht rustig terug naar je ademhaling.

\

Stap 6

Breng, zo goed als je kunt, vriendelijkheid in je bewustzijn. Je kunt de herhaalde afdwalingen van de geest als mogelijkheden zien om geduld en nieuwsgierigheid te oefenen.

\

Stap 7

Hoe voel je je nu?

\

Stap 8

Doe je ogen weer open en beëindig de oefening.

Ademoefening verdiepen

plak hier de audio