Breinbewust werken
"Het Geheim van je Brein"“We don’t gain any personal energy and power by talking negatively about ourselves. So why continue.”
Breinbewust werken
We zijn een nijver volkje en zijn allemaal opgevoed met het idee dat we hard moeten werken om de koste te verdienen en onszelf moeten bewijzen om een positie in de samenleving te verwerven. Maar er zijn nogal wat misverstanden rondom gezond werken. Als we echt naar de biologie van ons brein luisteren moeten we nogal wat dingen veranderen. Ik zet ze op een rijtje:
Multitasking is onnatuurlijk
Het allereerste misverstand is multitasking. Hoe mooi het ook klinkt, je brein kan dat niet. We kunnen niet twee of meer dingen tegelijkertijd. Wat we doen bij multitasking is snel schakelen. En elke keer kost dat tijd en energie. Elke keer dat we gestoord worden met een taak, kost het ons gemiddeld 25 minuten om weer de met volledige aandacht bij onze taak te zijn.
Rust is de motor van creativiteit
Het tweede misverstand is dat het brein inactief is als we niets doen. Er zijn in ons brein verschillende netwerken, die verantwoordelijk zijn voor specifieke taken. Als we niets doen is er een ánder netwerk in je brein actief: het zogenaamde ‘default mode netwerk’. Het is je rustbrein. Dit specifieke netwerk zorgt voor het verwerken van informatie, integratie van wat je geleerd hebt en introspectie van jouw rol en positie ten aanzien van de taken die je uitvoert. Het speelt een wezenlijke rol bij zelfreflectie en bij creativiteit. Het geeft je de mogelijkheid om andere wegen in te slaan. Met andere woorden: het is wezenlijk bij verandering.
Focus doe je met lichaam en geest
Het derde misverstand is dat dat focussen inhoudt dat je je puur mentaal ergens toe zet en daar met je aandacht bij blijft. Ook dit is niet waar. Lichaam en geest functioneren als een geheel. Juist bij focus is dit merkbaar. Hoe meer je lichaam in balans is hoe meer je geest in focus is.