489476565619005

Balans

-stresstest-
BrainMirror Balans
BrainMirror Balans

Balans

Je kunt als je uit balans bent je bewustzijn het beste vergelijken met een glas water waardoor zand gemengd is. Je van oorsprong heldere bewustzijn is gemend met de modder van verwarring, zorgen, gemis, emotionele reacties, gedachten, onzekerheden, frustratie, gewoontepatronen, etc. Als je met je proces van heel worden begint, zijn het water en de modder met elkaar vermengt. Gedachten springen van hot naar her. Je bent opgejaagd of juist niet meer in beweging te krijgen. Je wordt verscheurd door tegenstrijdige emoties of krijgt juist geen contact meer met je emoties. Door het troebele water kunnen we onszelf niet goed meer waarnemen. We raken van slag en wat we vaak doen is dat we vaak harder ons best gaan doen om daar waar we last van hebben kwijt te raken. In de metafoor met de pot met troebel water kun je zeggen, dat we harder gaan roeren in de hoop dat we door daardoor de vertroebeling weg kunnen krijgen. We maken het echter alleen maar erger. Wat we moeten doen is helemaal niets en geduldig afwachten tot de modder naar de bodem zakt. Geleidelijk kunnen we steeds helderder zien.

Balans met behulp van de ademoefening

Deze oefening is er opgericht om je aandacht te leren richten op het hier en nu en balans tussen lichaam en geest te hervinden. Het is vooral een oefening om jezelf te observeren zonder oordeel. Tijdens de oefening concentreer je je op je lichaam en je adem. Het is niet nodig, op welke manier dan ook, om de ademhaling te sturen of onder controle te krijgen. Laat de ademhaling gewoon gebeuren. Sta, zo goed als je kan, jezelf toe om je ervaring te laten zijn, zonder het te willen veranderen. Door je aandacht te richten wordt je reactieve brein geleidelijk wat rustiger en ontstaat er meer ruimte voor je gedachten, emoties en lichamelijke stress. Het enige wat we moeten doen is stil zitten, ontspannen en met aandacht naar onszelf kijken. Dat is een belangrijke stap, maar in het begin kan het moeilijk zijn. Zodra we stil gaan zitten, ervaren we vaak alleen maar méér onrust en onzekerheid. Maar als we daar niet op reageren en geduldig blijven, wordt het langzaam rustiger en helderder in onze geest.

Hieronder vind je aanwijzingen voor de meditatie en een audio voor een ademmeditatie. Neem er de tijd voor en bereid je voor.

De 8 stappen van de ademoefening

\

Stap 1

Ga zitten op een stoel, bank of kussen. Zorg ervoor dat je ontspannen en comfortabel zit, maar wel in een alerte houding: rechtop, met een rechte rug. Blijf rechtop zitten tijdens de oefening, maar niet te krampachtig. Ontspan in de houding.

\

Stap 2

Sluit je ogen.

\

Stap 3

Ervaar welke gevoelens en gedachten er door je hoofd gaan. Kijk er van een afstandje met een nieuwsgierige blik naar. Of je nu negatieve of positieve dingen denkt en voelt: probeer ze niet weg te duwen. Je hoeft er niets mee te doen, je neemt ze alleen waar.

\

Stap 4

Richt je aandacht op je lichaam en de manier waarop je zit. Besteed enkele minuten aan het onderzoeken van deze sensaties.

\

Stap 5

Richt je aandacht nu op je ademhaling. Voel hoe de lucht zich door je lichaam verplaatst bij elke in- en uitademing. Door je neus, je keel, je longen. Wat gebeurt er in je borstkas en buik? Je hoeft hier weer niets mee te doen, je ervaart alleen maar wat er allemaal gebeurt in je lijf. Dwalen je gedachten af? Breng je aandacht rustig terug naar je ademhaling.

\

Stap 6

Breng, zo goed als je kunt, vriendelijkheid in je bewustzijn. Je kunt de herhaalde afdwalingen van de geest als mogelijkheden zien om geduld en nieuwsgierigheid te oefenen.

\

Stap 7

Hoe voel je je nu?

\

Stap 8

Doe je ogen weer open en beëindig de oefening.